LED - En lysrevolution
LED - En lysrevolution
LED eller også kaldet "Lysemitterende diode" producerer, i modsætning til almindelige glødelamper, ikke deres lys via temperaturstråling, men via omdannelse af elektrisk energi til lys ved hjælp af en halvlederforbindelse. En LED's levetid afhænger af dens materiale og driftsbetingelserne, og ligger i gennemsnit omkring 50.000 timer. Ved en tændingstid på 3 timer dagligt er det næsten 46 år! Deres lysudbytte ligger med 40-100 lm/W betydeligt højere end for glæde- og halogenlamperne. Den nyeste LED-generation med 100 lm/W er lige så effektiv som lysstofsrørslamper. LED'er er meget små, meget robuste og afgiver hverken infrarød eller UV-stråling. Dette er en stor fordel ved belysning af varme- eller UV-følsomme genstande, som f.eks. chokolade eller værdifulde billeder.
Hvide LED'er har i øjeblikket et farvegengivelsesindeks på Ra=80, hvilket svarer til en lysstofrørs- eller energiesparlampe. Der kan skabes fascinerende farveeffekter med RGB-LED'er i rødt, grønt og blåt. I alt kan der således blandes op mod 16 millioner farver. Og genstande, vægges og sågar hele rum kan henlægges i forskellige lysstemninger, lige fra varmt, hyggeligt over friskt, aktiverende til en kølig, isagtig belysning - alt er muligt.
På grund af deres ringe størrelse kan LED især integreres i områder, hvor det førhen ikke var muligt at få lys med almindelige lyskilder. Belysningen af møbler, trappetrin og sågar klinker/fliser er således mulig uden problemer. Sammenfattende kan LED'er på grund af deres høje energieffekt, ringe størrelse og farverigdom bruges på mange møder i boligen og erhvervslivet.
LED-teknikken bliver hurtigt yderligere tilgængelig, bøde pris- og effektmæssigt. Det forventes således, at LED'er inden for de nærmeste år vil indtage en dominerende position i forbindelse med hyggebelysning, zonebelysning, samt også rumbelysning.