Lysstyring
Kan lyset i boligen styres behageligt med en konventionel kontakt?
Nej, der er mere end blot "til" og "fra". Kun gennem
lysdæmpning kan belysningens skarphed indstilles til de forskellige, individuelle krav, f.eks. intensivt læselys eller dæmpet lys til hyggestunder.
I rum med flere lamper kan der, med en tilhørende Lysstyring, skabes detaljerede lysforhold til forskellige stemninger - kun med et enkelt tryk på en knap. De tre centrale elementer på vejen til rigtigt lys er således: Tænding, dæmpning og fremkaldelse af lysforhold.
Tilkobling - hurtigt, fleksibelt og nemt
Som standard sidder lyskontakterne på væggen ved siden af døren. Med disse kontakter kan man som regel kun betjene de fastmonterede lamper i et rum. Denne løsning er fornuftig i alle rum, hvor man ikke opholder sig i længere tid og hvor der maksimalt er to lamper, der skal betjenes, f.eks. gæstetoilettet, entréen eller et oplagsrum. Som en komfortabel og energibesparende lysstyring på toilettet og i entréen anbefaler light11 udelukkende en bevægelsesføler. I rum med tre eller flere lamper bliver betjeningen via en dørkontakt uoverskuelig, fordi de enkelte kontakter hurtigt bliver blandet sammen.
Det er sjældent, at kontakter ved en dør kan tænde og slukke for de enkelte stikkontakter, så f.eks. stander- og bordlamper kan betjenes, når man træder ind i rummet.
Ulempen: Hvis lampen slukkes direkte på lampen mister kontakten ved døren sin funktion - og omvendt. Til rum med tre eller flere lamper, samt til bord- og standerlamper, anbefaler light11 derfor
lysstyring. De tilsvarende betjeningselementer, som f.eks. tastatur og fjernbetjening, samt den tilhørende modtager, kan De bestille hos light11 under Lysstyring.
Lysdæmpning - den rigtige lysdæmper til hver lampe
Trinløs lysdæmpning af lamper er en mulighed for næsten alle lampetyper. Mens
lamper til lysdioder (LED),
lysstofrørslamper og
kompakte lysstofrørslamper skal bestilles i en særlig lysdæmpet udgave, kan alle lamper med halogenlamper og
glødelamper op til maksimalt 400 watt som hovedregel styres via en lysdæmper.
Energisparelamper kan som regel ikke lysdæmpes. Imidlertid findes der energisparelamper, som kan styres via almindelige fase-lysdæmpere.
Halogen-metaldamplamper (udladningslamper) kan ikke lysdæmpes. For fastinstallerede pendel-, lofts- og væglamper bliver lysdæmperen normalt indbygget i dørkontaktens stikdåse. For lamper med halogenlamper eller glødelamper til stikkontakt kan der direkte indbygges en snordæmper. Til lamper med stik, som ikke har en lysdæmper, findes der stikkontaktdæmpere, som efterfølgende kan installeres mellem stikket og stikkontakten.
Til afstemt, nem og behagelig lysdæmpning af alle lamper i et rum anbefaler light11 en lysstyring. De tilsvarende betjeningselementer, som f.eks. tastatur og fjernbetjening, samt den tilhørende modtager, kan De bestille hos light11 under Lysstyring.
Lysscenarier - Stemning ved et tryk på en knap
I rum med tre eller flere lamper kan man med en lysstyring hurtigt og nemt fremkalde forskellige lysscenarier til forskellige stemninger - blot med et enkelt tryk på en knap.
Dette sparer Dem for at skulle løbe gennem rummet hver aften for at tænde og indstille hver enkelt lampe til anledningen. I stedet trykker De blot på en lille knap, og lamperne i rummet lyser op, så de passer til hyggeligt samvær, til spisning, til læsning, til fjernsynskiggeri osv.
Det at skabe lysscenarier og stemningslys i rum med tre eller flere lamper bliver til en leg. I stedet for at indstille hver lampe for sig, trykker De kun på en knap, og et af de lysscenarier, som De tidligere har gemt, fremkaldes automatisk. Ved lagringen angiver De en gang for alle, hvilke lamper i rummet, der omfattes af det enkelte scenarie og med hvilken skarphed de skal lyse. I rum med tre eller flere lamper anbefaler light11 derfor en lysstyring. De tilsvarende betjeningselementer, som f.eks. tastatur og fjernbetjening, samt den tilhørende modtager, kan De bestille hos light11 under Lysstyring.
Dagslysautomatik - øger arbejdsevnen
En intelligent løsning til dynamisk lys er de moderne arbejdspladslamper, som helt automatisk erstatter det manglende dagslys med kunstlys. Hvis det bliver overskygget udenfor, bliver kunstlyset stærkere, viser solen sig, kører det tilbage.
Gennem den således skabte konstante belysning af skrivebordet forebygges træthed, og arbejdsenergien øges betydeligt.
Lysstyring, et overblik
Ved hjælp af lysstyring kan lamperne i et rum betjenes fleksibelt og behageligt. De ledningsfrie betjeningselementer kan installeres der, hvor de skal bruges, uden eftermontering af kabler.
Lysstyringen bruges til tilkobling, lysdæmpning og til opkald af lysscenarier. Alle lamper, som skal være med i lysstyringen, betjenes via en fælles radio-sender. Derfor skal alle lamperne være forsynet med en radio-modtager. Installation af en lysstyring kan også ske efterfølgende uden stort besvær i almindelige boliger.
Betjeningselementer - Der, hvor de skal bruges
For hurtigt, fleksibelt og nemt at komme frem til det rigtige lys, er en intelligent placering af betjeningselementerne, som f.eks. kontakten, afgørende.
De skal nemlig altid være der, hvor der er brug for dem:
- ved siden af døren
- i zonen, hvor lampen bruges, f.eks. ved spisebordet, ved siden af natbordet, sofaen & stolen.
Men hvordan kommer kontakter og betjeningselementer der hen, hvor man har brug for dem? Ganske enkelt: Takket være den moderne radio-teknik kan de være påklæbet eller påskruet ethvert ønsket sted uden ledning. Desuden giver en mobil fjernbetjening maksimal fleksibilitet. Montering ved siden af døren muliggør betjening af lyset, når man går ind i rummet. Montering i ofte benyttede zoner muliggør direkte betjening af lyset. Lyset kan betjenes behageligt uden at skulle rejse sig, f.eks. under læsning i sengen eller i stolen & sofaen.
Fjernbetjeningen muliggør brug fra alle områder og sammenkæder betjeningen af alle lamper i et rum. De anbefales som supplement til fastmonterede betjeningselementer, da de ikke altid er ved hånden, når man træder ind i rummet eller opholder sig i zoner som spisebord, seng eller stol & sofa. Radio-teknikken til nem installation af betjeningselementer som kontakt og fjernbetjening, samt den dertil hørende modtager, kan De bestille hos light11 under Lysstyring.
Overblik over betjeningselementer
Følgende betjeningselementer til lamper anbefales af light11 til boligområdet:
BETJENINGSELEMENTER
FUNKTION
ANVENDELSE
Radio-fjernbetjening Komfort
Position: variabel
Samlet lysstyring:
Programmering
Alle lamper:
Samlet Ind/Ud, lys/mørk, lagring af 5 lysstemninger til opkald
Enkeltlamper eller lampegrupper:
Ind/Ud, lys/mørk
Radio-fjernbetjeningen bruges til programmering af alle komponenter i lysstyringen
Til mobil betjening i stuer og spisestuer, samt andre rum med mere end 2 lamper eller lampegrupper
Radio-fjernbetjening Basic
Position: variable
Op til to enkeltlamper eller lampegrupper: Ind/Ud, lys/mørk
I soveværelser og andre rum med op til 2 lamper eller lampegrupper
Radio-tastatur 3-delt
Position: ved døren, i zoner ved f.eks. stol & sofa
Alle lamper:
Samlet Ind/Ud, opkald af 4 lysstemninger
I stuer og spisestuer, samt andre rum med mere end 2 lamper eller lampegrupper
Radio-tastatur 1-delt
Position: ved døren, i zoner ved f.eks. sengen
Enkeltlamper eller lampegrupper:
Ind/Ud, lys/mørk
I soveværelser, køkkener, entréer og andre rum med op til 2 lamper eller lampegrupper
Skifter, 1 / 2-delt
Position: ved døren
Op til to enkeltlamper eller lampegrupper:
Ind/Ud
I enkle rum med op til 2 lamper eller lampegrupper
Tastatur-lysdæmper 1-delt
Position: ved døren
Enkeltlamper eller lampegrupper:
Ind/Ud, lys/mørk
I rum med op til 2 lamper eller lampegrupper
Programmering - nemt og fleksibelt
Modtageren (f.eks. radio-stikdåsedæmper, radio-snordæmper) for hver enkelt lampe skal programmeres separat og funktionerne (lysscenarier, lampe ind/ud eller lys/mørk) for hver sender (radio-fjernbetjening, radio-tastatur) tilegnes særskilt. Således kan de individuelt og fleksibelt vælge lysstyringens indstillinger og bruge dem.
I første omgang bliver den lampe, som skal programmeres, frakoblet med et kort tastetryk på modtageren. Derefter trykkes på samme tast i 4 sekunder, for sætte modtageren i programmerings-modus. At den er i programmerings-modus signaleres af en blinkende LED eller en pulserende tone.
Med senderen tildeles lampens modtager en lysrolle, f.eks. også en kanal via fjernbetjeningen, hvormed lampen kan styres. Den udførte tildeling af modtageren bekræftes af en kontinuerligt lysende LED eller en vedvarende tone.
For tildeling af en modtager med flere forskellige lysroller, eller senderkanaler, bliver fremgangsmåden gentaget med fornyet tilkobling og start af modtagerens programmerings-modus. Tildelingen "Alle ind" og "Alle ud" på fjernbetjeninger sker automatisk gennem tildeling af kanaler.
Efter lampernes modtagere har fået tildelt kanaler og lysroller på senderen følger lagring af de enkelte lysscenarier. Herved bliver de lamper, som har fået tildelt en lysrolle under programmeringen, individuelt lysdæmpet eller tændt/slukket over radio-fjernbetjeningen Komfort . Når alle lamper har fået indstillet den ønskede lysrolle, bliver disse gemt ved tryk på den tilhørende lysrolle-tast. Der skal i den forbindelse trykkes i tre sekunder på lysrolletasten. Dernæst kaldes den gamle, tidligere gemte lysrolle op, og efter tre sekunder vil den nye lysrolle blive gemt og kunne bruges.